YDNA haploryhmien jakautuminen Suomessa

Suomen historiassa on ollut tapana laittaa suuri painoarvo idŠn ja lŠnnen vŠlisille eroille. Kun yksityiset ihmiset ovat alkaneet teettŠmŠŠn isŠlinja testejŠ, on tŠstŠ syntynyt aineistoa, jonka avulla voidaan tarkastella kuinka oikeita aiemmat tulkinnat ovat olleet.
FTDNA:n Finland DNA Projectin tulokset ovat julkista tietoa, joista olen poiminut 2018 kesŠkuussa 2596  otoksen, joissa tunnetaan sekŠ varhaisimman esi-isŠn asuinpaikka Suomessa, ettŠ haploryhmŠ. KyseisessŠ projektissa oli tarkasteluhetkellŠ 5628 testattua, joista vajaat puolet tŠytti vaaditut kriteerit. Otos on tilastollisesti sen kokoinen, ettŠ tilastolliset virhemarginaalit ovat noin prosentin verran suuntaan tai toiseen.

IsŠlinjan testejŠ on tehty 12, 32, 67, 111 markkerilla, ja lisŠksi osa testatuista on saattanut tehdŠ BigY testin. Riippuen markkereitten mŠŠrŠstŠ ja siitŠ, onko tutkittu myšs SNP aineistoa, on haploryhmŠ voitu mŠŠritellŠ enemmŠn tai vŠhemmŠn tarkasti. Seuraava kuva kertoo aineiston pŠŠhaploryhmŠt. Oleellista on, ettŠ suomalaiset haploryhmŠt painottuvat aika harvoihin haplotyyppeihin, jotka ovat hyvin vanhoja. I ryhmŠssŠ L287 on rantautunut Suomeen noin 2500 - 1900 vuotta sitten, josta on erkautunut ryhmŠ L258 (2/3-osaa suomalaisista I ryhmŠlŠisistŠ) ja edelleen sen kymmenkunta alaryhmŠŠ noin 1700 vuotta sitten. N ryhmŠssŠ Suomeen on levinnyt pronssikaudella  erikseen kolme runsaasti esiintyvŠŠ (L550, CTS9976 ja Z1925) N haploryhmŠŠ.  

yDNA:n pŠŠhaploryhmien jakautumat alueittain

Siirsin em. aineiston taulukkolaskentaohjelmaan ja muokkasin siitŠ rivi riviltŠ esille haploryhmŠt ja asuinpaikat Suomessa. Seuraavaksi liitin seurakunnat maakuntiin. Ongelmana on, ettŠ maakunnat ovat rajautuneet historian saatossa hiukan eri tavoin ja ole tŠssŠ mielessŠ tehnyt aineistossa omat ratkaisuni, jotka joku toinen olisi voinut tehdŠ hiukan toisin. Suurimmat tulkinnat koskevat HŠmeen rajoja niin idŠssŠ, lŠnnessŠ, etelŠssŠ kuin pohjoisessa. Jos tulkintani hŠiritsee, olen liitŠnyt oheen myšs kartta-aineiston tuonne hieman alemmaksi.

otos_pcs

Tilastollisessa mielessŠ aineisto on hyvŠn kokoinen, mutta yllŠolevasta numerotaulusta nŠkee, ettŠ se on alueellisesti jonkin verrran vinoutunut. Aineistossa on suuret aineistot Savosta, Karjalan-kannakselta ja EtelŠ-pohjanmaalta, jotka vŠŠristŠvŠt jossakin mielessŠ kokonaislukuja. Otos ei ole tŠysin satunnainen, koska osa nŠytteistŠ on saman kantaisŠn varmistusnŠytteitŠ. Kuitenkaan ei voida sanoa, ettŠ kaikki samoihin kantaisiin osuneista nŠytteistŠ olisi varmistuksia, vaan osa niistŠ on sattumia. Kun siis tuloksia katsoo, on hyvŠ pitŠŠ mielessŠ mainitut rajoitukset.

Kun numeroaineisto katsotaan kokonaisuutena, niin aineiston isŠlinjaiset haploryhmŠt ovat Suomessa joko I, N tai R hapoloryhmiŠ. Kaikki muut ryhmŠt ovat hyvin marginaalisia, ollen promillen tai muutaman promillen luokkaa.

procsent

Kun aineistoa katsotaan prosenttitauluna, huomio kiinnittyy siihen, ettŠ aineistoa jakaantuu I ja N ryhmien suhteen 3 ryhmŠŠn.
A) Satakunnassa, Pirkanmaalla, Kanta-HŠmeessŠ, EtelŠ-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla I haploryhmŠn osuus on yli 45 % ja N ryhmŠ alle 55%. (Ahvenanmaan otos on pieni, josta on vaikea tehdŠ pŠŠtelmiŠ)
B) Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa I-haploryhmŠn osuus on 25-45 % ja N ryhmŠ 35-65 %.
C) Kaikissa muissa maakunnissa I-haploryhmŠn osuus on alle 20 % ja N ryhmŠ yli 70 %.

Tulos on siinŠ mielessŠ hŠmmentŠvŠ, ettŠ aika yleisesti lŠhdekirjallisuudessa mainitaan, ettŠ I ryhmŠn osuus kasvaa lŠnteen pŠin mentŠessŠ. TŠssŠ aineistossa kuitenkin I-haploryhmŠn osuus on suurimmillaan ikiaikaisissa suomalaisissa maakunnissa ja selkeŠsti alhaisempi esim. Varsinais-Suomessa. Asiaa voisi myšs kuvata siten, ettŠ I haploryhmŠn osuus on korkea nimenomaan niissŠ maakunnissa, jotka siirtyivŠt hitaimmin roomalaiskatolliseen kristinuskoon. Tulos on aika ymmŠrrettŠvŠ sitŠ kautta, ettŠ Suomessa esiintyvŠt pŠŠhaploryhmŠt ovat hyvin vanhoja. Mutaatiot, joista ne ovat syntyneet, ovat pikemminkin tuhansia kuin satoja vuosia vanhoja. Jukka Kylli kirjoittaa I1 Suomi Finland projektin taustatieto osuudessa samasta ilmišstŠ seikkaperŠisesti I1 ryhmŠn osalta.

east_west


Tuloksia voi katsoa myšs itŠ/lŠnsi akselilla. Olen jakanut idŠn ja lŠnnen siten, ettŠ maakunnat yllŠ olevassa taulukossa Ahvenmaasta Keski-Pohjanmaahan, kuuluvat lŠnteen ja loput itŠŠn. YleensŠ historiaa koskevissa tarkateluissa itŠ/lŠnsi jaon sanotaan noudattavan karkeasti PŠhkinŠsaaren rauhan 1323 rajaa. Olen pohtinut PŠhkinŠsaaren rajaa aikaisemmassa kirjoituksessani ja oikeasti jakolinjan pikemminkin pitŠisi koskea PŠhkinŠlinnan rauhan edeltŠvŠŠ aikaa. Rauhassa Novgorodin hallitsija antoi ystŠvŠllisesti kolme kihlakuntaa: Savon, JŠŠsken/€yrŠpŠŠn ja Karjalan kihlakunnat Ruotsille.

Jos noudatamme itŠ/lŠnsi akselilla PŠhkinŠsaaren rauhaa edeltŠvŠŠ tilannetta, niin I ja N haploryhmien esiintymisrajan pitŠisi kulkea Suomen lahdelta pohjoiseen ikiaikaista hŠmŠlŠisten ja savolaisten rajaa pitkin. TŠllaisesta rajasta on sŠilynyt useita rajakŠyntejŠ myšhŠisemmŠltŠ ajalta, mutta ikiaikaisista asiakirjoista voidaan arvella heimorajan kulkeneen karkeasti Kymijokea pohjoiseen ja edelleen siitŠ PŠijŠnteelle niin pitkŠlle kuin asutusta on esiintynyt, jonka raja lienee ollut noin JŠmsŠn korkeudella PŠhkinŠsaaren rauhan aikoihin.

Eli jakoni menee idŠn ja lŠnnen vŠlillŠ Kymijokea pitkin edelleen PŠijŠnteelle ja sieltŠ erŠmaita pitkin Keskipohjanmaalle noin Perhonjokeen ja rannikolle, sinne mihin ruotsalaisasutus pŠŠttyy. TŠmŠ jako on perusteltavissa historiallisten dokumenttien ja tietojen avulla. Jaon mukainen tulos nŠkyy edellŠ olevassa taulukossa. Haploryhmien jakautuminen idŠn ja lŠnnen sisŠlle on tilastollisesti varmaankin aika oikein ja virhemarginaalit idŠn ja lŠnnen sisŠllŠ on noin 2 % luokkaa suuntaan ja toiseen (otoksen koon perusteella). YhteensŠ lukujen oikeellisuutta hŠiritsee se, ettŠ idŠstŠ on mŠŠrŠllisesti selkeŠsti enemmŠn nŠytteitŠ, joka ei vastaa ikiaikaisia asutuslukuja. NŠin ollen itŠ painottuu liikaa koko maata koskevissa luvuissa. Asian selvittŠminen tarkasti vaatisi aineiston painottamista oikeilla asutusluvuila. Jos ajateltaisiin, ettŠ lŠnnessŠ oli seurakunnista 2/3 osaa ja idŠssŠ 1/3 osaa, niin tŠllŠ suhteella koko maassa olisi esi-isien aikaan ollut 35 % I haploryhmŠŠn kuuluvia, 55 % N haploryhmŠŠn kuuluvia ja 9 % R haploryhmŠŠn kuuluvia.

LŠntisten maakuntien haploryhmŠt nŠyttŠisivŠt menevŠn niin, ettŠ I ja N ryhmiŠ esiintyy jotakuinkin yhtŠ paljon. R ryhmŠn osuus on noin 10 % ja kaikkien muiden haploryhmien osuus noin 1-2 %. IdŠssŠ N ryhmŠŠ on 77 %, I ryhmŠŠ 15 %, R ryhmŠŠ 7% ja muita noin 1% verran. Eli tŠmŠkin aineisto vahvistaa sen, ettŠ haploryhmien jako on hyvin erilainen ikiaikaisen jakolinjan eri puolilla. Alla oleva kuva kertoo tarkemmin miten eri haploryhmŠt jakautuvat maassa.

suomi_small_map

.

YllŠ vŠriympyrŠt on laitettu seurakuntien alueelle, mutta ei tarkkaan sijaintiin seurakunnan sisŠlle. Kartan voi ladata suurempana tŠstŠ linkistŠ omalle koneelle. Kartan rajaviivastot noudattelevat 1600-luvun seurakuntajakoa, mutta seurakunnan nimiŠ ei ole karttaan laitettu. Koska yksittŠiseen kuntaan on osunut aika rajallinen mŠŠrŠ
nŠytteitŠ, niin kuntakohtaisesti ei voi tehdŠ kovan syvŠlle meneviŠ pŠŠtšksiŠ. Jos kuitenkin poimii joitakin huomioita, niin Pohjois-Karjalassa I haploryhmŠn esiintyminen on runsaampaa kuin muualla idŠssŠ. TŠmŠ kertonee siitŠ, ettŠ Pohjois-Karjalan asutusliikkeestŠ 1600-luvulla ainakin osa on tullut kaukaa lŠnnestŠ ja jos uudisasukkaiden lŠhtšalueet joskus pystytŠŠn selvittŠmŠŠn, niin Pohjois-Karjalalaisilla vaikuttaisi olevan hŠmŠlŠisiŠ, pirkkalaisia, pohjalaisia ja satakuntalaisia juuria. NŠin ollen Pohjois-Karjalaa ei ole asutettu pelkŠstŠŠn naapuri maakunnista. N haploryhmŠllŠ vaikuttaisi olevan vahva kiila PŠijŠnteen etelŠosissa hŠmŠlŠisalueilla PŠijŠnteen molemmin puolin. Varsinais-Suomeen luetaan nykyisin Loimaan ja Someron seutukunnat ja myšs itse olen luokitellut ne Varsinais-Suomeen. Kuitenkin ne molemmat ovat historiallisesti olleet hŠmŠlŠisalueita, joka nŠkyy myšs siinŠ, ettŠ nŠissŠ kunnissa on paljon I haploryhmŠŠ. Hiukan samalla tavalla hŠme on ulottunut aikoinaan syvŠlle Uuttamaata.

Yhteenveto

Sukutukimukselliset yDNA testit nŠyttŠisivŠt muuttavan jonkin verran sitŠ kuvaa, joka on maalattu historian kirjojen sivuille itŠ/lŠnsi jakautumasta PŠhkinŠsaaren rauhan rajan mukaisesti. N-haploryhmŠŠ esiintyy runsaasti erityisesti niissŠ maakunnissa, jotka aikoinaan pŠŠtyivŠt Novgorodilta Ruotsille. Suomessa esiintyyvŠt N haploryhmŠt ovat pŠŠsŠŠntšisesti pronssikaudella tŠnne erikseen siirtyneiden L550, CTS9976 ja Z1925 ryhmien alaryhmiŠ, joista viimeksi mainittua on runsasta idŠssŠ. I haploryhmŠn (ISOGG 2018 mukaan) merkittŠvin esiintymŠ on I1a1b1a4a1a - L287 ja  I1a1b1a4a1a1 - L258 luokissa, jotka ovat ikiaikaisia suomalaisia haploryhmiŠ. Kylli arvioi, ettŠ nŠistŠ L287 on rantautunut Suomeen noin 2500 - 1900 vuotta sitten ja siitŠ on erkautunut L258 hyvin pian tuon jŠlkeen, koska L258 alaryhmien synty on nykyisestŠ tilanteesta pŠŠtellen Kyllin mukaan tapahtunut Satakunnan, Pirkanmaan ja HŠmeen alueilla Roomalaisella rautakaudella noin 1700 vuotta sitten.

Kun mennŠŠn em. alueiden ulkopuolelle (Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle, Pohjois-Karjalaan tai Pohjoisiin maakuntiin) niin kokonaiskuva on toinen. Suomi ei siis jakaudu itŠ/lŠnsi suunnassa, vaan monimuotoisemmin. Esimerkiksi L287 ryhmŠ on harvinainen Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen haploryhmŠrakenne poikkeaa voimakkaasti HŠmeen, Satakunnan ja Pirkanmaan haploryhmŠrakenteesta. Ero tuo mieleen roomalaiskatollisen kirkon Suomeen tulon alkuajoilta jŠljelle jŠŠneet kertomukset siitŠ, kuinka vaikeaa pakanoiden kŠŠnnyttŠminen oli. Kyse ei siis mitŠ ilmeisemmin ollut vain uskonnollisesta uppiniskaisuudesta, vaan siitŠ ettŠ myšs vŠestšn asutushistoria oli eri.

Kolmas erityispiirre on Pohjois-Karjalan asutus, joka poikkeaa niin Karjalan-kannaksen kuin Savonkin asutuksesta siten, ettŠ I ryhmŠŠ esiintyy Pohjois-Karjalla enemmŠn. NŠin on etenkin niillŠ alueilla, jotka ovat kauempana Savon asutuskeskuksista.  Pohjois-Karjalaisia sukuja ei pŠŠsŠŠntšisesti pystytŠ seuraamaan kuin parhaimmillaan siihen asti, jolloin he ovat ilmestyneet Pohjois-Karjalaan. Geenitutkimuksen avulla on arveltavissa, ettŠ Pohjois-Karjalan alueet kuulutettiin kautta maan kirkoissa uudisasutus alueiksi, jolloin sinne tulijoita on ollut koko sen aikaisen valtakunnan alueelta. LŠheltŠ toki enemmŠn ja kaukaa harvempia, mutta joka tapauksessa Pohjois-Karjalan yDNA perimŠ poikkeaa melkoisesti esim. Savon vastaavasta.

NeljŠs piirre liittyy Keski-Pohjanmaalta pohjoiseen mentŠessŠ. NŠillŠ seuduilla on ilmeinen sekoitus itŠistŠ ja lŠntistŠ yDNA perimŠŠ. Jostakin Perhojoen tienoilta pohjoiseen mentŠessŠ on suuri ero etelŠpohjalaiseen yDNA perimŠŠn, mutta myšskin Savolaiseen yDNA perimŠŠn.

Kaiken kaikkiaan yDNA perimŠmme Suomessa on huomattavasti monimuotoisempi kuin PŠhkinŠsaaren rauhan rajalla selitetty itŠ/lŠnsi ero. Voidaan sanoa, ettŠ valtaosa yDNA:sta  periytyy ajalta huomattavasti ennen kristinuskon tŠnne tuloa, jolloin erottuu ikiaikainen hŠmŠlŠinen perimŠ, joka ulottuu KokemŠenjoesta Kymijoen latvavesille (ennen hŠmeen sanottiin ulottuneen suolamereltŠ suolamerelle) ja toisaalta Savo-Karjalainen perimŠ, jota esiintyy Novgorodilta saaduilta alueilla. NŠiden kahden ulkopuolella jŠŠ rannikkoseudut etelŠssŠ ja pohjoisessa, joiden perimŠ poikkeaa selkeŠsti edellisistŠ. ErillisenŠ alueena on lisŠksi Pohjois-Karjala, jossa on erilainen sekoitus itŠistŠ ja lŠntistŠ perimŠŠ.
 

Paluu Historia/Muuta sivulle

Dokumentti on pŠivitetty viimeksi 26.06.2018
Dokumentti on luotu
24.06.2018