Erämaat

Erämaa käsiteellä ymmärrän tässä keskiaikaisia oravi- ja miehenmetsiä, joissa pirkat, hämäläiset, satakuntalaiset ja savolaiset suorittivat eränkäyntiä.  Erämaita lienee ollut ennen keskiaikaakin, mutta niistä ei juuri ole jäänyt tietoja. Kustaa Vaasan aika toi erämaat historian lähteisiin, sillä ne luetteloitiin silloin, kun kuningas katsoi asumattomat erämaat kruununmaaksi ja vapaasti asutettaviksi. Erämaat voidaan karkeasti jakaa muutamaan alueelliseen kokonaisuuteen seuraavasti: Pirkkojen erämaat länsi- ja pohjoispohjassa, Satakuntalaisten ja Pirkkalaisten erämaat Suur-Ruovedellä, Hämäläisten Rautalammin erämaat, Hämäläisten Iitin erämaat ja Savolaisten Suur-Juvan erämaat.

Käsittelen tässä erämaita oman tulkintani mukaan, joka poikkeaa jonkin verran siitä, miten virallinen historian kirjoitus on erämaiden haltuunottoa käsitellyt. Poikkeamat tulevat joidenkin historiallisten dokumenttien erillaisesta tulkinnasta, ja siitä, että nk. virallinen historian kirjoitus ei kykene johdonmukaisesti ja talonpoikaisjärkeen käyvästi selittämään erämaiden haltuunottoa.

Käyppä tutustumassa erämaita koskeviin tietoihin ja alasivuihin:

Erämaiden sukunimivertailu 1500-luvun maakirjojen avulla


Suomen eli Itämaan rajat 1300-luvulla
Saarijärven, Pylkönmäen ja Karstulan erämaat


Hämeen erämaiden luettelo 1552
Satakunnan erämaiden luettelo 1440-luvulta


 Seuraavissa lähteissä voi olla myös jotakin kiinnostavaa:





Mikäli sinulla on kommentteja tai lisäyksi, otan ne mielelläni vastaan. Ota yhteyttä osoitteella antti.jarvenpaa@ABC.inet.fi, mutta  muuta "ABC" merkeiksi "pp2" email osoitteessa.

Artikkeli kirjoitettu 25.4.2005
Sivu päivitetty viimeksi 25.5.2005

Paluu erämaa sivulle